Kérdése van?
Ne hagyjon megválaszolatlanul kérdéseket! Készséggel állunk az ön rendelkezésére.
Telefon
+36 22 510 350
Pályázzon velünk
Készüljünk együtt a jövő évre!
Tekintse meg az aktuális pályázati lehetőségeket.
Közösségi média
Csatlakozzon hozzánk a
Facebook-on.

Kérdések és válaszok a Laurel online kasszáival kapcsolatban.

Önök rendelkeznek-e jelenleg olyan pénztárgéppel, amely maradéktalanul teljesíti a törvényi előírásokat?

Jelen pillanatban a Laurel rendelkezik a legtöbb online pénztárgép engedéllyel. 3 kiskasszánk és tíznél több PC-s online kasszánk kapott már forgalmazási engedélyt. A http://mkeh.gov.hu oldalon megtekinthető az aktuális érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezők jegyzéke.

Tartalmazzák a Laurel Smart kasszák azt a részegységet, amelyen keresztül kapcsolatot tud létesíteni a gép az adóhatóság központi szerverével?

Természetesen tartalmazza a pénztárgép az Adóügyi Ellenőrző egységet (AEE), amely teljesen megbízhatóan, gond nélkül működik.

Lesz lehetőség bérlésre vagy részletfizetésre?

A jelenlegi kereskedelmi ár mellett részletfizetést és bérleti konstrukciót sajnos nem tudunk nyújtani.

Mennyibe kerül az adóhivatalnak küldött mobil adatforgalom havidíja?

A mobil adatforgalom havi díja kiskasszáknál nettó 1 500 Ft, PC-s pénztárgépeknél 2 500 Ft.

A kiskassza telepítése és oktatása is benne van az árban?

A feltüntetett összeg a pénztárgép kiskereskedelmi ára, a kassza beüzemelési költségét nem tartalmazza. A telepítési költség 10.000 Ft körül alakul. Kiskasszák esetében nincs szükség külön oktatásra.

Több kasszát szeretnék rendelni, számíthatok kedvezményre?

Igen, számíthat mennyiségi kedvezményre, a pontos darabszám ismeretében tudunk egyedi árajánlatot adni. Kérjük keressen meg minket a kiskassza@laurel.hu email címen.

Mekkora tárhelyet igényel egy naplófájl? Milyen formátumban tárolja azokat a gép?

Egy nyugta néhány kilobyte adat csupán, a teljes méret függ a tételek számától és a nyugtára kiírt karakterek mennyiségétől is. A pénztárgépben 8 GB-os tároló van, ami hosszú időre elegendő. A fájlokat .ej kiterjesztéssel menti el. A gép úgy tárolja és továbbítja az adatokat, ahogy azt a NAV megköveteli.

Ha a pénztárgép olyan helyen van, ahol nem látja a vevő a felé néző kijelzőt, akkor azért megbüntetnek, ha jól tudom. A kijelző kihúzható, forgatható?

A vevőkijelző nem kihúzható, nem is forgatható. Ha gondot okoz, hogy olyan helyre tegye a pénztárgépet, ahol jól látja a vevő a felé néző kijelzőt, akkor plusz vevőkijelzőt csatlakoztathat az eszközhöz.

Milyen internetkapcsolaton kommunikál majd a pénztárgép?

A pénztárgép mobilnettel működik, amely a készülékbe eleve be van építve, Önnek ezzel nincs teendője, nem szükséges tehát internetkapcsolatról gondoskodnia.

Milyen pénztárgépszalag kell az online kasszákhoz?

Kiskasszába: 57/50-es, vagy 57/60-as méretű hőpapír.

PC-s kasszába: 80/80-as méretű hőpapír.

Illeszthető a pénztárgéphez címkenyomtató, hálózatba köthető mérleg, rákapcsolható szkenner?

A Laurel Smart Kasszákhoz több eszköz is csatlakoztatható, például kasszafiók, vonalkódolvasó, mérleg, bankkártyaolvasó terminál. A pénztárgéphez csak a gyártó és a forgalmazó által jóváhagyott és javasolt eszközök csatlakoztathatók. Nagyobb forgalmú üzletek és hálózatok számára PC alapú pénztárgépeinket ajánljuk.

Eddig 50-80 ezer forintért lehetett pénztárgépet venni, most 140 ezer forintért. Mi kerül ennyivel többe?

Ahhoz, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen, egy olyan összetett elektronikai egység (Adóügyi Ellenőrző Egység) beépítésére volt szükség, amely sajnos megemeli a pénztárgép gyártási költségét. Minőségileg ez a technológia sokkal jobb szolgáltatásokat nyújt a korábban elterjedt eszközökhöz képest.

Kezdő vállalkozó is igényelheti az 50 000 forintos támogatást?

A támogatást a pénztárgép üzemeltetője, az üzlettulajdonos igényelheti. A támogatás igénybevételének részleteiről kérjük olvassa el a NAV közleményét!

Megváltozott határidő a támogatás igénybe vételére vonatkozóan!

Wifivel tud kommunikálni a pénztárgép? Lesz ilyen megoldás?

A készülék wifi-n keresztül nem kommunikál, az adatküldést az AAE egységbe épített SIM chip végzi a mobilhálózaton keresztül. Ezt nem lehet kiváltani semmilyen másfajta internetes előfizetéssel.

Tartozik a kiskasszához fiók?

RJ12 csatlakozóval ellátott kasszafiókot lehet hozzá csatlakoztatni. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, nálunk is meg tudja vásárolni.

Tudja kezelni, ha valaki euróval szeretne fizetni?

Igen.

Mennyi az átfutási határidő a rendelés leadása és az üzembe helyezés között?

Amennyiben nálunk rendelte online pénztárgépét és kiegyenlítette az előleget, úgy megrendelése élővé válik és visszaigazolást kap a Laureltől az üzembe helyezés várható időpontjának feltüntetésével együtt. Ezzel Ön igazolhatja a NAV ellenőrzésekor, hogy teljesítette a pénztárgép megrendelésére vonatkozó kötelezettségét.

Hányféle engedélyezett pénztárgép-modelljük van? Amennyiben több fajta létezik, milyen paraméterekben különböznek egymástól?

A kasszákat két nagy csoportra osztjuk. Az első az úgynevezett kiskasszáké, amelyek kisméretűek és kompakt kialakításúak, a nagyokhoz képest kevesebb funkcióval rendelkeznek, például egyszerűsített számlakészítési lehetőség nincs bennük. A másik csoportba a nagyobb, elektronikus naplóval rendelkező, PC alapon működő pénztárgépek tartoznak. Mindkét típusra tudunk megoldást nyújtani és rendelést felvenni, de a készülékeket még nem tudjuk azonnal szállítani. Jelenleg 3 kiskassza engedélyünk és tíznél több PC-s kassza engedélyünk van. A http://mkeh.gov.hu oldalon megtekinthető az aktuális érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkezők jegyzéke.

Mik az alapfeltételei annak, hogy támogatást vegyünk igénybe a kasszacserére? Kik jogosultak erre, és milyen mértékű ez a támogatás?

A támogatás igénybevételével kapcsolatban kérjük, olvassák el a NAV oldalán található közleményt!

Adószám változás esetén (például a cég átalakulásakor) a pénztárgép továbbhasználható, vagy újat kell vásárolni?

A pénztárgép az AEE egység cseréjével továbbhasználható.

Ha a cégnél egyéb változások történnek (telephely/székhely/áfa-besorolás), akkor mennyi idő alatt tudják ezek átvezetését vállalni és milyen költségekkel?

Az áfa-változást központilag a NAV intézi. A telephely- és székhelyváltozást is a NAV-nál kell lejelenteni. Az adatszolgáltatást valamennyi üzemeltetőnek az erre rendszeresített adatlapon kell teljesítenie (PTGTAXUZ), amelyet a www.nav.gov.hu oldalról is letölthetnek ezen a linken.

Ki kell dobni a jelenlegi pénztárgépeinket, vagy van más megoldás?

Az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek (kiskasszák) sajnos nem alakíthatók át az online rendszerre, az ilyen készüléktől meg kell válnia, azokat muszáj lecserélnie. Amennyiben PC alapú kasszát használ, ott még lehet mód az átalakításra.

Önök vállalják a gépek beüzemelését is?

Igen. A pénztárgépek beüzemelése az országos viszonteladói partnerhálózatunkon keresztül működik.

Mennyi garanciát vállalnak a forgalmazott termékeikre?

A pénztárgépre 1 év garanciát adunk. A Laurel is vállal szervizgaranciát (ebben az esetben a kiszállás fizetendő), de alapvetően a kasszát eladó szerviz vállalja a garanciát, ez eltérhet a forgalmazói garanciától.

Garanciális időn belül ingyenes a javítás? Mennyibe kerülnek az Önök termékeihez a főbb alkatrészek, ha garanciális időn kívül kell majd cserélni (pl. nyomtatófej, thermofej, stb.)?

A garanciaidőn belül ingyenes szervizgaranciát vállalunk. A munkadíj és a felhasznált anyagok is ingyenesek, ha a hiba nem külső behatás következménye (ütés, hő, folyadék). A részegységek gyártása a pénztárgépekkel egy időben kezdődik, ezért azok cseréje esetén fizetendő konkrét árakról csak később tudunk majd tájékoztatást nyújtani.

A pénztárgép meghibásodása esetén cégeink milyen módon működhetnek tovább legálisan a törvények betartása mellett? Vagy be kell zárni az üzletet, amíg megjavítják a kasszát?

Bezárnia nem kell az üzletet, a nyugtaadási kötelezettségét 5 napig kézzel kiállított nyugtatömbbel is teljesítheti. Erről bővebben a http://nav.gov.hu/ oldalon tájékozódhat.

(frissítve: 2014. január 17.)